Zoeken in deze blog

dinsdag 31 januari 2017

XXL-breien - deken breien en vervilten - lontwoldekenDit weekend ben ik bezig geweest om uit te proberen hoe je de gebreide XXL-dekens kunt vilten. Het verschilt dus wel welke wol je gebruikt. De Zuidduitse Merino is het makkelijkst te verwerken.

Je gaat eerst de deken breien. Ik doe dit met armbreien, maar je kunt het ook met bezemstelen of pvc-pijpen doen. Daarna leg je de deken in warm water waarin een scheut (Jumbo) Driehoekzeep is gedaan. Zorg dat het water goed in de wol trekt. Draai de deken desnoods een keer om. Laat het 10 minuten staan. Druk dan zoveel mogelijk water eruit en doe de deken in de droger. Voeg een (oude) spijkerbroek toe en zet de droger aan. Ikzelf kijk om de paar minuten wat de wol doet. Vind je dat het mooi vervilt is, haal de deken er dan uit en laat hem verder drogen.
Nu heb je een mooie, wollen deken die lang zo snel (ik hoop helemaal niet) gaat pluizen.
Wil je ook aan de slag, neem dan een kijkje in de webshop. De Zuidduitse Merino is al vanaf € 1,70 per 100 gram verkrijgbaar (nu in de aanbieding) en vanaf 10 kilo voor 16 euro. Let op, dit zijn waarschijnlijk tijdelijke aanbiedingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten